Cebula , któż nie zna jej smaku bez
cebuli nie wyobrażam sobie gotowania. . Nazwa botaniczna to czosnek
cebula bo gatunek ten należy do rodziny czosnek. Znamy jej
lecznicze właściwości syrop na kaszel z cebuli smakuje potwornie
ale podobno czyni cuda.
Cebula ma działanie wykrztuśne,
dezynfekujące, moczopędne poprawia przemianę materii i obniża
ciśnienie krwi. Cebula to źródło witamin C, B1, B2,E,K,PP oraz
prowitaminy A. Występują w niej olejki lotne między innymi
dwusiarczek alilo- propylowy o charakterystycznym zapachu no cóż
charakterystyczny zapach to delikatnie powiedziane .
Sama cebula znana jest od wieków i to
na całym świecie. Pierwsze wzmianki o cebuli a raczej rysunki ja
przedstawiające pochodzą z około 5000 lat p.n.e. odkryto je
podczas wykopalisk w Palestynie. Znana była w starożytnym Egipcie i
Rzymie. Rzymianie spożywali ją w znacznych ilościach. Cebula nie
obca była też plemionom Indian zamieszkujących Amerykę na długo
przed przywiezieniem jej z Europy przez osadników.
Ze względu na jak wcześniej
napisałam charakterystyczny zapach cebuli , kłopotliwe jest
przechowywanie kawałków cebuli. Co prawda cebula pozbawiona
„łupinek” dość szybko psuje się ale w słoiczku szklanym
można ją przechować przez kilka a nawet kilkanaście godzin.
Aby słoiczek był ozdobą kuchni można
go pomalować farbami do szkła , ja właśnie tak zrobiłam.
Słoiczek na razie schnie podaruje go
mojemu mężowi bo gotowanie stało się jego nową pasją ku mojej
uciesze. Przez lata to ja gotowałam, nie przepadam za tym zajęciem
choć jestem z wykształcenia technologiem przetwórstwa spożywczego.
Pracowałam co prawda w zupełnie innym zawodzie ale to już temat na
inną opowieść =))
A dziś ciut poprawiłam słoiczek , bo dostałam w prezencie pisali do szkła. Słoiczek sprawdza się, niewykorzystane kawałki cebuli świetnie się przechowuje w takim słoiku=)
What a great idea, Lucyna!!!!! Super!
OdpowiedzUsuńThank you very much=)
OdpowiedzUsuń