Wędrując po mieście zawsze jeśli
tylko czas pozwala zaglądam do antykwariatu w poszukiwaniu ciekawych
książek. Ostatni udało mi się wyszperać bardzo ciekawą pozycję
można powiedzieć niezbędnik miłośnika dobrze przyprawionej
kuchni. Książka „ Rośliny źródłem przypraw” autorstwa
Antona SEDO z ilustracjami J.Krejca na język polski z słowackiego
przetłumaczyła
Urszula Janus. Książkę wydało w
1987 roku Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne ,
kosztowała 920
złotych ( takie były wtedy ceny). Książka w twardej płóciennej oprawie z piękną obwolutą z lakierowanego papieru.
Już na wewnętrznej stronie okładki
umieszczono mapę występowania przypraw na świecie. O przyprawach i
ich zastosowani , pochodzeniu i walorach smakowych można przeczytać
w kolejnych rozdziałach.
Jak i w czym przechowywać przyprawy?... na
pewno daleko od źródeł ciepła i wilgoci w szklanych lub porcelanowych pojemnikach. Jakich przypraw używać
kiedy mamy kłopoty ze zdrowiem. Można dowiedzieć się z książki
jak radzić sobie bez wagi kuchennej np. jedna filiżanka to 1/4 l. a 1
łyżka to około 10 g produktów lekkich np. mąki czy kakao Jak
skompletować niezbędne przybory kuchenne. To wszystko można przeczytać w kolejnych rozdziałach.
Są piękne ilustracje z dokładnym
opisem roślin , które są źródłem przypraw . Jest poradnik jak
zbierać grzyby i tabela w jaki sposób je wykorzystywać.
Przepisy
na sztandarowe dania różnych krajów w Europie i świecie w tym na
polski bigos.
Jako dodatek do książki dołączono kartę z
etykietami na słoiczki na przyprawy. Niekoniecznie jestem kobietą
kochającą gotowanie ale gotowanie to nowa pasja mojego małżonka
oprócz historii II Wojny Światowej oczywiście. Książka jest więc
podarunkiem dla męża jestem zadowolona ,że po latach wyręcza mnie
w kuchni i sprawia mu to jak na razie wiele przyjemności=))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz